nytt! schablonladan 2015

 

 

Sugen på att delta?
Jag har precis fått tag på en ny lada att måla i sommar. Alltså tanken är en ny ”schablonlada” den här gången i Alfta, Ovanåkers kommun i Hälsingland.
Grundarbetet kommer förmodligen att pågå juni-juli, innefattande: borstning, inoljning, grundmålning och bottenfärgsmålning. Dessa blir olika lager som går ganska snabbt om man är några stycken, men kräver längre perioder av torkning emellan varje strykning.
Sedan kommer förmodligen mönstermålningen pågå under augusti. Detta är mer precisionskrävande och kommer ta längre tid under en längre sammanhållen period. Så man kan säga att de blir två olika typer av målningsjobb under sommaren.
Redan nu vill jag kolla upp hur intresset för att delta i ett sånt här projekt ser ut, om någon skulle vara intresserade av att delta eller om du/ni känner någon som skulle vara det. Man kan välja att vara med och hjälpa till alltifrån en dag upp till flera veckor, de bestämmer man själv.
Arbetet kommer att vara ideellt och de som arbetar får i utbyte kost & logi samt någon form av guidad tur i någon Hälsingegård i trakten och självfallet chansen att vara mä i ett riktigt roligt projekt!
Mönstret som skall målas den här gången är förmodligen ett från en utav Världsarvs gårdarna i Ovanåker. Jag håller på att söka sponsring, stipendier och liknande för fullt, så om man har tips på något sånt eller känner sig sugen på å hjälpa till ä man grymt välkommen med idéer!
Hoppas på att få lika bra genomslag som sist, jag arbetar hårt för uppmärksammandet utav de traditionella schablonmåleriet och hoppas även på att sprida känslan av att leva i en kreativt levande bygd. Detta är saker som behövs både i hantverkssammanhang och ute på landsbygden.
Här är en artikel från helahälsingland angående projektet: http://www.helahalsingland.se/halsingland/ovanaker/ny-schablonlada-pa-gang
Hoppas ni känner er peppade för Schablonladan 2015, de gör ja! /Helena
schablonladan 2012 schablonmönster från gården Pallars

2 kommentarer

  1. Jag såg det nu på FB och blir jättesugen på att vara med på ett hörn. Bor i Leksand, tänker att det är möjligt att komma även för kortare tid. Tyvärr vet jag inte riktigt hur jag jobbar i sommar, men någon dag i augusti borde funka. Jag flaggar för mitt intresse, men får avvakta med att säga exakt när jag kan./ Ulla

    • bratt skriver:

      Hej Ulla, vad roligt att du vill delta! Jag skriver upp dej på listan av intresserade så får vi se framöver mer exakt när de passar dig. Har en grupp på facebook ”schablonladan” där jag kommer att lägga upp information, bli gärna medlem där. /Helena

Lämna ett svar